Малинопроизводители ще блокират със земеделска техника кръговото движение по главен път

...
Малинопроизводители ще блокират със земеделска техника кръговото движение по главен път
Коментари Харесай

С над 300% по-скъпа вода за сезона, блокират главен път Е79 на пътя Търговище – Русе

Малинопроизводители ще блокират със земеделска техника кръговото придвижване по основен път Е79 на пътя Търговище – Русе.

" Този митинг е от всички ползватели - плодове, зеленчуци, зърнопроизводители, производители на ориз и други поливни култури. Нашата съществена битка е против монопола на " Напоителни системи ". Те са единствен доставчик на вода в този регион и цената, която беше оповестена за сезон 2023 година, е шокираща. Ние сме първите ползватели на вота, тъй като ягодите са първите нуждаещи се от поливане още през април ", заяви председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков в ефира " България заран ".

Цената на водата по отношение на предходната година е с над 300% по-скъпа за сезона, а сумарната цена през годините е още по-шокиращо висока, разгласи Петков.

" Алармирахме Министерството на земеделието още на 1 март. Наясно сме, че казусът не може да се реши за два дни, само че на 9 март бяхме на среща в " Напоителни системи ", дружно с управлението, които дадоха обещание, че в границите на една седмица или 10 дни ще бъдат позволени проблемите. Ние тогава спряхме нашия митинг, който беше плануван за 10 март. Досега нямаме документално позволение за казуса ", изясни събеседникът.

Пред Bulgaria ON AIR Петков съобщи, че не желаят безвъзмездна вода, а да се възвърне цената на водата, както е била през сезон 2022 година и в границите на 3 месеца да завърши създаването на тактика и политика за водата, сходно на прилежащи държави като Румъния и Гърция. 

" В Румъния водата е безвъзмездна. Искаме тактика, държавна политика ", уточни той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР